Echografia tiroidiana

este “stetoscopul” endocrinologului.

ELASTOGRAFIE TIROIDIANA

Patologia nodulara tiroidiana este extrem de frecventa in populatia generala, procentul putand ajunge pana la 40%, marea majoritate fiind descoperite intamplator sau cu ocazia aparitiei simptomelor:

  • Jena si greutate, discomfort la deglutitie (disfagie)
  • Raguseala intermitenta apoi progresiva (disfonie)
  • Cresterea in dimensiuni a regiunii cervicale ,insotite sau nu de fenomene precum febra sau durere
De cele mai multe ori existenta nodulilor tiroidieni nu este insotita de nici-o simptomatologie.

Simptomele pot aparea cand dimensiunile nodulilor sunt foarte mari, cand exista o boala autoimuna activa; o carenta majora de iod sau in cazul autonomizarii unui nodul, in cazul unui nodul toxic sau gusa multinodulara toxica.

Diagnosticul presupune mai multe etape, iar echografia tiroidiana este “stetoscopul” endocrinologului.

Scintigrafia tiroidiana, metoda de diagnostic a anilor ’80, este indicate doar in cazul de suspiciune de adenom toxic, cu TSH supresat, dar si aici, datele de laborator, markerii imunologici, echografia Doppler, pun diagnosticul

Patologia nodulara tiroidiana este extrem de frecventa, mai ales la femei, odata cu inaintarea in varsta, factorii predispozanti fiind:

  • Zone cu carente de iod
  • Expunerea la radiatii
  • Factorul genetic

De cele mai multe ori nodulii tiroidieni, gusile polinodulare se insotesc de o functie tiroidiana normala, de un status eutiroidian.

Evaluarea echografica si hormonala periodica, markerii tumorali si imunologici, reprezinta standardul de aur in monitorizarea corecta a acestor afectiuni. Rolul endocrinologului este in principal de a depista nodulii cu risc, de a evalua corect atat dpv al functiei tiroidiene pacientul respective, dar in mod special de a avea experienta, dedicarea si aparatura necesara depistarii nodulilor cu risc ce trebuie mai departe indrumati catre serviciul de chirurgie. Pacientul trebuie privit totdeauna ca un intreg, cu toate comorbiditatile asociate , si totdeauna orice decizie medicala luata[ fie doar monitorizare /sau tratament medicamentos/ sau chirurgie/] se va explica in modul cel mai deschis pacientilor si absolut individualizat pentru fiecare caz in parte tinandu-se totdeauna cont de particularitatile fiecarui caz.

Elastografia tiroidiana este o aplicatie mai noua a echografiei clasice, care evalueaza duritatea nodulilor, astfel ca un nodul cu cat este mai dur, cu atat probablilitatea sa fie cancer este mai mare. Informatiile elastografiei vin complemantar cu cele ale echografiei.
Exista doua tipuri de elastografie: elastografia STRAIN ofera doua categorii de informatii: harta color a duritatii leziunii, acestea fiind: moi (scor 1), partial moi (scor 2), semidure (scor 3), dure (scor 4), foarte dure (scor 5) si lichide.
Deasemenea permite calculul raportului intre formatiunea nodulara si tesutul inconjurator, cu o valoare prag de 4,5-5 predictibila pentru malignitate.

Rolurile elastografiei:

  • Confirma leziunile suspecte in echografia clasica (leziuni clasa de risc mediu si inalt) si urgenteaza punctia cu ac fin echoghidata (in cazul nodulilor unici)
  • Confirma leziunile benigne in echografia clasica si in consecinta eludarea punctiei FNAB
  • In cazu unui raport elastografic suspect, punctia sau dupa caz operatia este indicatia pentru clarificarea cazului, indifferent de aspectul in echografia clasica
  • Certifica leziunile chistice

Elastografia presupune doar prelungirea cu cateva minute a echografiei ,fara riscuri, fara iradiere.

ENDOCRINO PEDIATRIE

Mai multe informatii